Thursday, January 1, 2009

ритъмът в стратегията

Определяне на точният момент. Това е от изключителна важност. Във всяко нещо има ритъм. Ритъмът в Стратегията не може да бъде усвоен без упорита тренировка. Ритъмът е очевиден при танците, при духовата и струнната музика, където изпълнението е добро само ако има синхрон. Определянето на точният момент, ритъма, присъства и при военните изкуства като стрелбата с лък и мускет и язденето на кон. Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.
Има ритъм в целия живот на воина, в неговия възход и падение, в неговата хармония и дисхармония. Има ритъм също, т.е. определяне на точния момент и в Пътя на търговеца, в натрупването и загубата на капитал. Всички неща имат възходящ и низходящ ритъм. Трябва да можеш да разграничаваш това.
В Стратегията също има различни видове ритъм. Най-напред трябва да знаеш приложимия и неприложимия ритъм и измежду големите и малките неща, измежду бързия и бавния ритъм да намериш подходящия. Съобразявай се с ритъма на дистанцията и с околния ритъм. Това са важни неща в Стратегията.
В битка можеш да постигнеш победа, прилагайки талантливо ритъма на празнотата.
Познавайки ритъма на неприятеля, използвай ритъм, който той не очаква.
Във всеки от свитъците на Миямото Мусаши е писано доста за ритъма. За да постигнеш всичко това, трябва да се упражняваш достатъчно.
Ако работиш ден и нош в съответствие със Стратегията на школата Ни Тен Ичи, твоят дух ще бъде естествен и широк. Вероятно има места по света, където понякога преподават част от Стратегията. Това за първи път е написано в свитъците Земя, Вода, Огън, Вятър, Празнота.

No comments:

Post a Comment