Thursday, January 1, 2009

Стратегията разделена на пет сектора

Миямото Мусаши разделя Го Рин Но Шо на пет сектора - земя, вода, огън, вятър, празнота.
Свитъците третират поотделно всеки от тях, като разкриват същността му.
Най-напред в свитъка "Земя" е обяснен в поголямата си част и в основни линии Пътят на Стратегията от гледна точка на неговата школа.
Познавайки големите неща, разбираш малките, чрез плиткото опознаваш дълбокото. Като прав път, прокаран по земята, първият свитък е наречен ЗЕМЯ.
Втори е свитъкът "Вода". Водата като основа. Духът прилича на водата. Водата приема формата и на квадратния и на кръглия съд. Един път е капка, друг път - океан. Водата има ясносин цвят. Заемайки от тази яснота, в този свитък е разкрита стратегията на школата на Миямото Мусаши Ичи.
Побеждаването на един човек е същото като побеждаването на десет милиарда човека.
Принципът на стратегията е, знаейки едно, да знаеш десет хиляди неща. Това е същността на ВОДА.
Третият свитък е "Огън". В този свитък се пише за боя. Огънят е ту голям, ту малък. Промяната е бурна, както е при битка. За това се говори в този свитък на Огъня. Пътят на Стратегията е еднакъв за човек срещу човек и за десет хиляди души срещу десет хиляди души. Прониквайки в същността на обстановката, трябва внимателно да бъдат изучени подробностите. Големите неща се забелязват лесно. Малките се забелязват трудно. Това ще рече, че когато хората са много, те трудно се придвижват, затова е лесно да бъдат предвидени ходовете им. Отделният човек лесно може да сменя намеренията си. Затова ходовете му трудно могат да бъдат разбрани. Ти трябва добре да се замислиш над това. Същността на този свитък е, че тъй като по време на боя решенията се взимат мигновено, трябва да тренираш всеки ден с постоянство и тренировката да бъде част от всекидневието ти. С тази цел в свитъка ОГЪН са описани двубоя и сражението.
Четвърти е свитъкът "Вятър". В този свитък няма нищо за школата на Миямото Мусаши. Тук той пише за съществуващите по света школи по Стратегия. Вятърът се използва за изясняване на старите традиции, на днешните традиции и на семейните традиции в Стратегията. Обясняват се съществуващите по света Стратегии. Трудно е да познаваш себе си без да познаваш другите. По всички пътища има странични отклонения. Ако при всекидневното изучаване на някои от Пътищата на духа се отклониш, ще си мислиш, че си на прав път, но това няма да е верният Път. Ако следваш верният Път и се отклониш малко, това ще стане по-късно голямо отклонение. Всичко е въпрос на дух. Ползата е в отделния принцип. В свитъка ВЯТЪР е обяснено какво обикновено разбират под стратегия другите школи по света.
Пети свитък е"Празнота". В този свитък описвам празнотата така, че от гледна точка на Стратегията няма нито мистерия, нито начало. Постигането на принципа означава да не се придържаш към него. Стратегията естествено става свободна и безпрепятствена. Тогава естествено получаваш огромна сила, изправен пред ситуацията и знаейки нейният ритъм, естествено нападаш противника и естествено реагираш. Това е пътят на ПРАЗНОТАТА.

No comments:

Post a Comment