Sunday, January 4, 2009

празнота

Ку - в превод от японски - празнота от илюзорни представи, празнота от егото, метежното "аз" на човека. Йероглифът за празнота означава в същото време и небе. Ку 0 в превод от китайски празнота и небе. Китайската дума ку отговаря на санскритската сунята и има два смисъла - първи - небе, космос, втори - празнота. В японския език ку има няколко смисъла. Така напр. в карате , кара това е ку. Като че ли етимологическият подход в трите примера - на китайски език - небе и празнота, на японски - кара равно на ку, ку като изпразненост от илюзии, освободеност от егото - най-добре поясняват дълбоката същност на понятието празнота. Празнотата е изпразненост от личностният, егоистичен, временен, илюзорен Аз на човека. Празнота, за която Мусаши казва, че не може да бъде разбрана с обикновените средства на интелекта. Всъщност празнотата в смисъла който влага Мусаши е повече Небе или по-скоро изпразненост, освободеност от егоизма на земния човек. Но в никакъв случай това не е нищо както често не превежда погрешно от някои западноевропейски философи. По-точно ако бихме искали да бъдем точни - това е не-битие. Същността на понятието стоящо под думата, йероглифа ку най-лесно може да бъде разбрана както етимологически, така и чрез философски подход. А той би могъл да започне със сутрата Ханя Шингьо - песен за Великата Мъдрост, която е ядро на традицията Махаяна. Тази сутра гласи:
Шики соку зе ку, ку соку зе шики.
Екзистенцията- съществуващото се превръща в същност и обратно - същността в съществуващо - екзистенция.
Ку това е същността изпразнена от всякакви илюзии, дълбоката същност, природа. Ку това е първата част от релацията - същност - ку - съществуващо или не-битие - битие.
Ку е онова, което поражда съществуващото, екзистенциалното. Същността, ку е тази, която поражда видимите форми на битието. Битието се поражда от не-битието и обратната трансформация също продължава. След тези две интерпретации за ку - етимологическа и философска би могло да се заключи, че освен като опит за обяснение чрез ограничените средства на интелекта понятието ку - празнота би могло да бъде схванато и по още един най-сигурен начин, чрез преживяване. Зен практиката ускорява подобни опити за преживяване, въпреки че не е единствения начин за достигане на празнотата. Основното е да не се забравят думите на Мусаши, че мнозина които мислят че са разбрали празнотата всъщност се лъжат.

No comments:

Post a Comment